Reviews Boekrecensies

The sun is also a star – Nicola Yoon

9791036309748-475x500-1

Liefde is…

… weten dat je bij elkaar hoort, zelfs als je elkaar nog niet kent. Daniel weet het namelijk zeker: Natasha is zijn zielsverwant. Of Natasha daar ook zo over denkt? The sun is also a star is een romantisch, cheesy en toch serieus verhaal over een jonge liefde en het universum.

Gedichten versus de wetenschap

Daniel houdt van gedichten schrijven. Natasha houdt van de wetenschap. Hij volgt zijn gevoel en zij benadert alles kritisch. Passen deze twee eigenschappen, zo verschillend, wel bij elkaar? Daniel is er zeker van dat Natasha de ware is, maar Natasha zelf gelooft daar niet in. Je wordt niet in één dag verliefd.

It’s like knowing all the words to a song but still finding them beautiful and surprising.” – Daniel

Natasha

Sinds haar achtste woont Natasha in Amerika. Ze heeft haar hele leven opgebouwd in het land van onbegrensde mogelijkheden. Toch zegt dit niet veel als je als illegale immigrant in het land woont, helemaal wanneer ze hier achter komen. Daarom heeft Natasha nog maar één dag in Amerika. Ze doet er alles aan om te kunnen blijven, maar mist toch haar afspraak.

Daniel

Daniel heeft een sollicitatiegesprek voor Yale. Hij gaat met de trein, maar de conducteur legt deze opeens stil om over God te praten. Hierdoor is Daniel later en ziet hij de tas van Natasha met Deus Ex Machina. Vanaf het moment dat hij haar ziet, weet hij dat hij haar niet zomaar kan laten gaan.

I am a realist. It’s better to see life as it is, not as you wish it to be.” – Natasha

Een dagje daten

Daniel belooft Natasha dat ze binnen één dag verliefd op hem wordt. Ondanks dat ze er niet in gelooft, besluit ze om vragen uit een wetenschappelijk onderzoek te beantwoorden. Ondertussen gaan ze samen lunchen, zingen ze beide een lied tijdens norebang (Koreaans voor karaoke) en gaan ze langs de winkel van Daniel’s ouders. Is het toch mogelijk om verliefd te worden binnen één dag?

Universum helpt een handje mee

Niet alleen Natasha en Daniel vertellen hun verhalen in The sun is also a star. Het boek geeft je een kijkje in het leven van onder andere Irene, Daniels vader en Natasha’s moeder. Alles en iedereen staat met elkaar in verbinding: wat jij doet heeft effect op iemand anders. Het universum heeft voor iedereen een plan.

Young adult

The sun is also a star is het tweede boek van Nicola Yoon. In 2015 werd Everything, everything gepubliceerd en in 2017 verfilmd met Amandla Stenberg en Nick Robinson in de hoofdrol. Beide boeken vallen in de categorie young adult en gaan om (onmogelijke) liefdes. Het verhaal is vlot geschreven en heeft een interessante hoek: het leven van een immigrant/illegale immigrant. Het verhaal is daarom luchtig (en cheesy), maar toch serieus.

Het verhaal van Natasha en Daniel is perfect voor jongvolwassenen die van romantiek met een vleugje serieusheid houden. Natuurlijk kan je dit boek ook als volwassene lezen, maar dan beleef je het misschien iets anders door de schrijfstijl.

The sun is also a star is verfilmd, met in de hoofdrol Yara Shahidi en Charles Melton.


The Road – Cormac McCarthy

boekrecensies-de-weg

Op weg naar betere tijden?

In dit aangrijpend verhaal van Cormac McCarthy zijn een vader en zoon op weg naar de kust. Ze hebben alleen een winkelwagen met wat spullen en een wapen in hun bezit. Gelukkig hebben ze elkaar nog, want de weg is lang en het leven is zwaar.

Leeggeplunderd

In The road ziet de wereld er niet meer zo uit zoals wij die kennen. Er is geen oogst meer, huizen en winkels zijn leeggeplunderd, de enige houvast is de weg naar de kust. Ondanks dat de vader bijna zeker weet dat er niets is bij de kust, is er toch een sprankje hoop voor zijn zoon.

You forget what you want to remember and you remember what you want to forget.”

Vader en zoon blijven de weg volgen, maar moeten tegelijk uitkijken niet gezien te worden door iemand anders. Doordat het ieder voor zich is, weet je nooit wanneer iemand iets goed of slecht bedoeld. De vader heeft uitgelegd aan zijn zoon dat zij het vuur dragen en dus aan de goede kant horen. Aan de slechte kant heb je de mensen die stelen of erger: andere mensen om het leven brengen.

And the dreams so rich in color. How else would death call you?”

De mensheid

Ze zeggen in oorlog en liefde is alles geoorloofd, geldt dit ook in een wereld die bijna is vergaan? Het boek is aangrijpend, angstaanjagend en emotioneel. Als lezer krijg je een bepaald beeld van de mensheid wanneer vader en zoon proberen te overleven in deze dystopie. Kies je voor jezelf om te overleven of zijn er andere opties? Is er licht aan het eind van de reis of is het hopeloos?

Anoniem, maar toch persoonlijk

De namen van de vader en zoon worden nooit genoemd in het boek, toch voelt het verhaal persoonlijk en dichtbij. Het is net alsof je als lezer meeloopt naar de kust. Je hoopt voor de vader en zoon dat er meer is dan de weg. De vader heeft al veel gezien en zijn zoon is, ondanks alles, nog zo onschuldig. De vader en zijn zoon geven een duidelijk beeld van de gewone man, iemand net zoals jij en ik. Daarom doet het boek ook veel met je.

Beschrijvingen en beschrijvingen

The road neemt ons mee op een angstaanjagende reis van de weg naar de kust. Tijdens het verhaal vinden vader en zoon af en toe een huis of komen ze iemand tegen. Hoe kan je dan een boek schrijven met meer dan 200 pagina’s? McCarthy krijgt dit voor elkaar door de lezer een gevoel en een uitgebreid beeld te geven van hoe het moet zijn om te leven in een dystopie waarin de mensheid en de wereld zo veranderd is. Hij beschrijft het landschap (of wat daarvan over is) uitvoerig en zo nu en dan zijn er ook flashbacks en verhalen van de vader.

The road is voor iedereen die niet bang is om te lezen over donkere tijden, de mensheid en een wanhopige situatie. Het verhaal van McCarthy is ongenadig en aangrijpend, maar tegelijk bijzonder en mooi. The road is verfilmd, met in de hoofdrol Viggo Mortensen en Kodi Smit-McPhee.

Cormac McCarthy is een bijzondere cult-schrijver die in al zijn boeken een andere kant van Amerika (of de mens in het algemeen?) laat zien dan we gewend zijn. De kant die je eigenlijk liever niet wil lezen. Meer over deze schrijver en zijn boeken kun je lezen in dit blog van Marga.


Zwarte ziel – Angelique Haak

Zwarte ziel

Zwarte ziel: gruwelijk spannend

Zwarte ziel van Angelique Haak is het derde boek over Jennifer Brugman. Deze keer moet zij een gruwelijke misdaad oplossen en een vermist kind vinden voordat het te laat is.

Uitslaapdag

Voor het eerst in lange tijd begint de zaterdag als een rustige uitslaapdag voor Jennifer. Totdat ze gebeld wordt door haar baas: twee meiden hebben in de Maas een koffer met angstaanjagende inhoud ontdekt. Vanaf dit moment is het een race tegen de klok.

“Op het water dansten duizenden schitterende lichtjes in de zon. De duikers die zich er als onheilspellende donkere schimmen tussendoor bewogen, verstoorden het idyllische beeld.”

Kindermoord

Het team van Jennifer doet er alles aan om de dader van de kindermoord te pakken en het andere vermiste kind te vinden. Haar baas haalt zelfs de hulp van paragnoste Evie Smit erbij. Maar een team van rechercheurs en een paragnoste, werkt dat wel?

De tijd begint te tikken, maar het lijkt alsof ze achter de feiten aanlopen. Er zijn geen nieuwe aanwijzingen en Evie’s gevoel lijkt alleen iets te zeggen over Jennifer. Wanneer komt de grote doorbraak en is alles wel zoals het lijkt in de moordzaak en in Jennifers leven?

“Het onweer trok over, toch was een elektrische geladenheid in de kamer voelbaar aanwezig.”

Niet voor iedereen

Twee meiden vinden een koffer in de Maas met gruwelijk nieuws. Je hoopt altijd dat dit soort verhalen fictief zijn en fictief blijven. Toch schrijft Haak dat er in 2006 een echt Maasmeisje is gevonden. Zwarte ziel is niet het verhaal van het Maasmeisje, maar tegelijkertijd wel. Zoals Angelique Haak zegt: “Dat van haar en van alle andere kinderen die niet gezien en gehoord worden…”

Angstaanjagend

Het boek is spannend, angstaanjagend en niet voor iedereen weggelegd. Een kindermoordzaak is niet het makkelijkste verhaal om over te lezen. Toch vind ik dat Haak het verhaal goed heeft neergezet. De karakters zijn interessant en het plot is goed uitgewerkt. Soms weet je waar het verhaal naartoe gaat en soms loopt het net iets anders dan je verwacht. Daarom leest het boek snel weg en wil je telkens weten wat er echt gaat gebeuren.

Boekenreeks

Zelf moest ik denken aan Karin Slaughter en haar boeken. Zij heeft, net als Haak, boekenreeksen over rechercheurs geschreven. Het mooie is dat je de boeken apart van elkaar kunt lezen. Toch raad ik aan om bij het eerste boek te beginnen, zo snap je meer van de karakters en de achtergronden.

Ben je een groot fan van boekenreeksen over rechercheurs en hun moordzaken? Dan is dit boek perfect voor jou. Zwarte ziel is namelijk voor iedereen die van spannende verhalen houdt, maar je moet wel tegen een lugubere moordzaak kunnen. (Het eerste boek van de Jennifer Brugman-reeks heet Een nieuw begin.)


Cloud Atlas – David Mitchell

Cloud Atlas

Zes verhalen, zes karakters en toch een geheel

David Mitchell krijgt het voor elkaar om zes verschillende verhalen met elkaar te verbinden op een wel heel bijzondere manier. Cloud Atlas neemt je mee op een reis door de tijd.

Reisdagboek

Het verhaal begint in de 19ͤ eeuw wanneer advocaat Adam Ewing zijn reisdagboek bijhoudt. Zijn dagboek wordt in 1931 gevonden door muzikant Robert Frobisher. Frobisher zelf schrijft brieven naar Rufus Sixsmith – die weer gevonden worden door Luisa Rey. Haar verhaal wordt in de 21ͤ eeuw als manuscript naar Timothy Cavendish gestuurd. Cavendish wil dat er een film over zijn leven wordt gemaakt. Deze film wordt jaren later bekeken door Sonmi-451. En in het laatste verhaal bidt Zachry tot zijn Godin Sonmi.

Time is what stops history happening at once; time is the speed at which the past disappears.” – in Sonmi-451

Persoonlijke strijd

Alle hoofdpersonen hebben elk hun eigen strijd die ze moeten voeren. Ewing vecht tegen een parasiet, Rey neemt het op tegen Seaboard Incorporated en Cavendish verzet zich tegen het Aurora-huis. Naarmate de verhalen vorderen begin je beter het geheel te zien. Ondanks dat het aparte verhalen zijn, maken ze namelijk deel uit van iets groters. De individuele keuzes die worden gemaakt hebben invloed op de toekomst.

Lying’s wrong, but when the world spins backwards, a small wrong may be a big right.” – Joe Napier in Half-Lives The first Luisa Rey mystery

Cloud Atlas sextet

Net zoals in de sextet van Frobisher worden de verhalen in het eerste gedeelte onderbroken door zijn opvolger. In het tweede gedeelte worden de verhalen weer vervolgd. Je begint dus in het verleden en je leest je weg naar de toekomst. Wanneer je je bevindt in de verre toekomst, duik je weer terug in het verleden.

Diverse schrijfstijlen

Elk verhaal heeft niet alleen een andere hoofdpersoon, maar ook een totaal andere schrijfstijl. Het dagboek van Adam Ewing wordt met veel &-symbolen geschreven. Je ziet de spelling langzaam veranderen tot in het laatste verhaal over Zachry waar sommige letters helemaal zijn verdwenen: I din’t say nothin’… ‘nuff. Het is mooi dat Mitchell zijn schrijfstijl met elk verhaal zo kan aanpassen, maar ik vond vooral het laatste verhaal lastig lezen en de stijl niet veel waarde toevoegen aan het verhaal. Als lezer snap je dat het een verhaal in de verre toekomst is.

Over korte verhalen

Persoonlijk vind ik het altijd knap als een schrijver korte verhalen kan schrijven. Er is namelijk minder ruimte om een karakter zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven. In de Cloud Atlas leer je de karakters erg goed kennen. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het voor mij even duurde voordat ik het boek echt kon waarderen. Het eerste verhaal kwam ik zelf moeilijk doorheen. Zodra ik eenmaal in de andere verhalen zat, wilde ik weten hoe alle levens met elkaar in verbinding stonden…

Cloud Atlas is voor iedereen die graag iets anders wil lezen. Korte verhalen die op de een of andere manier toch bij elkaar aansluiten.

One thought on “Reviews Boekrecensies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: