Reviews GelezenOnline

246CC11D-84C6-4905-9C87-1B6833CE5ED0ASVERZE: EEN NIEUWE FANTASY-SERIE

In Asverze van Erik le Romancier lezen we niet alleen over een andere wereld, maar ook over een andere rolverdeling tussen man en vrouw. Asverze is deel 1 van de Hypernachtserie.

Welkom terug in de tijd waarin vrouwen minder zijn dan mannen, een vrouwenbrein alleen geschikt is voor alledaagse zaken en vrijheid alleen maar geldt voor mannen. Asverze, dochter van boekdrukker Ysmer en Ysala, is het hier helemaal niet mee eens. Zij vindt dat vrouwen en meisjes evenveel rechten horen te hebben als de mannen en jongens van hun stad Maanwelle.

“Vrijheid was datgene dat ze het meest begeerde, maar waarvan ze maar weinig bezat.”

Asverze is anders dan de meeste meiden. Ze houdt van rennen, zwemmen, klimmen en aan het rand van het Mistwoud zitten. Helaas hebben haar ouders een ander plan voor haar: trouwen met Lazar, zoon van een aderling. Zijn vader is namelijk lid van de Raad van Aderlingen en een van de machtigste mensen in Maanwelle. Maar Lazar is niet de man op wie zij valt, ze heeft iemand nodig die zich op hetzelfde intellectuele niveau bevindt. Daarnaast gaat het om zijn karakter en persoonlijkheid, Lazar zou voor haar nooit een uitdaging zijn.

“Mijn vrijheid zou geen gunst moeten zijn, maar een geboorterecht.”

Knipoog naar Roodkapje

In een rode jas vertrekt Asverze naar haar grootmoeder. Hier wordt met een knipoog verwezen naar het verhaal van Roodkapje. Zodra Asverze verhalen van haar oma hoort, of liever gezegd waarheden, begint alles te veranderen. Haar stad Maanwelle verandert in een nog ergere straf voor vrouwen nu de Hypernacht eraan zit te komen. Er moet afgerekend worden met vrouwen die on-vrouwen zijn (zij die dezelfde rechten/positie als mannen willen hebben). Kan Asverze nog wel zichzelf blijven of moet ook zij oppassen? En is het verhaal over de Corivont en de Hypernacht de waarheid of een leugen verpakt als de waarheid?

Een andere wereld

Le Romancier heeft een interessant verhaal over Asverze en Maanwelle geschreven. Het is een verschrikkelijke gedachte om te leven in een maatschappij waarin vrouwen niet waardig genoeg zijn (helaas is dit in sommige delen van de wereld nog steeds het geval). Het is daarom een lastig, maar veelbelovend onderwerp.

De wereld en de karakters zijn goed in kaart gebracht en het plot is tot nu toe goed uitgewerkt. Vooral de laatste hoofdstukken waren spannend. De enige dingen die voor mij iets minder mogen zijn de bijvoeglijk naamwoorden, soms worden er drie achter elkaar gegeven en dit zorgt ervoor dat je het ritme uit het boek haalt. Daarnaast zijn het de seksopmerkingen/-beschrijvingen. De relatie tussen man en vrouw is anders, dat is al heel duidelijk. Persoonlijk hoef ik dan niet te lezen over de ‘malse, ronde, sappige borsten van Asmara’, een bizar seksritueel of ‘oh, ja, piemel me nu’, maar smaken verschillen.


THE CLOUD ATLAS: FICTIE GEDIPT IN REALITEITThe Cloud Atlas

In The Cloud Atlas zet Liam Callanan een geloofwaardig en nog vrijwel onbekend verhaal neer. Je zou haast denken dat niet alleen Alaska en de ballonnen echt zijn, maar ook het verhaal van priester Belk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in totaal 9300 ballonnen gelanceerd door Japan. Deze Fu-Go ballonnen hadden als doel de Verenigde Staten te laten schrikken en mensen te verwonden zodra ze ontploften. Niet veel mensen kennen deze gebeurtenis en dat maakt het verhaal van Callanan zo interessant.

Voordat Louis Belk een priester werd, was hij jarenlang een sergeant met een geheime missie: de gevaarlijke ballonnen van Japan opsporen. Hiervoor wordt hij uitgezonden naar zijn nieuwe baas Gurley en het uiterste puntje van Amerika: het bijna sprookjesachtige Alaska. Ver weg van de bewoonde wereld ontmoet Belk de wonderbaarlijke Lily. Een jonge vrouw die de hand leest van diverse mannen. Belk raakt meteen betoverd en wil Lily graag beter leren kennen. Maar of zijn gevoelens worden beantwoord?

“There may be no sharper map of grief than this, no more precise way to show a war’s worth, a life’s worth, a love’s worth of ache and loss and absence.”

Ondanks zijn innerlijke strijd over Lily en haar gevoelens voor zijn baas Gurley, moet Belk wel blijven samenwerken met zijn baas. Gurley heeft namelijk een Japans boek vol tekeningen en plattegronden in zijn bezit. Deze moeten ze samen ontrafelen om erachter te komen waar de volgende ballon zal landen. Maar zijn het alleen plattegronden van Alaska of is er meer te zien in de plattegronden/tekeningen? En wat heeft dit allemaal te maken met Lily?

“My story also began with something that flew.”

Terug naar het begin…

Jaren later ligt zijn vriend sjamaan Ronnie op zijn sterfbed en is de tijd gekomen dat Belk zijn eigen biecht aflegt. Langzaam bladert hij terug in zijn eigen levensverhaal. Iets wat hij nog nooit heeft gedeeld met iemand. Hoe is alles echt verlopen en wat heeft Ronnie hem te vertellen? Zo begint het verhaal van Louis Belk.

Even iets opbiechten…

Het verhaal van Belk past perfect bij dit stukje geschiedenis van de Japanse ballonnen. Hoe zou een jonge sergeant omgaan met de geheimhouding, het gevaar en de liefde? Hoe verandert het leven van zo’n iemand?

Ondanks dat Belk wisselt tussen het heden en verleden, leest het boek makkelijk weg. De hoofdpersoon maakt niet heel veel ontwikkelingen door, maar wil simpelweg zijn laatste hoofdstuk wil afsluiten. Callanan maakte van deze ‘biecht’ een mooi en tragisch levensverhaal.


Het CARPA complotHET CARPA COMPLOT: VAN SPEL NAAR REALITEIT

In Het CARPA Complot weet Heleen van den Hoven de lezer te grijpen. Spannend, realistisch en emotioneel, welkom bij het CARPA-verhaal. Wat begint als een onschuldig spel verandert al snel in een onheilspellende nachtmerrie.

Zodra CARPA een advertentie plaatst met de tekst: ‘Hello, we are looking for highly intelligent individuals’, weet Geus dat hij de raadsels op moet lossen. Codes kraken en een geheime missie… Ja, hij ziet het wel zitten om deel uit te maken van zo’n team. Toch hebben zijn zus Anja en zijn vriend Quint al snel hun twijfels over deze zoektocht naar een nieuw talent. Waarvoor hebben ze Geus nodig? En wie zijn zij eigenlijk?

“Het is simpeler puzzels op te lossen dan de menselijke geest te begrijpen.” – Quint

Na zijn eerste opdracht is Geus tevreden. Dit heeft hij voor elkaar gekregen. Toch begint hij zelf ook zijn bedenkingen te krijgen. Hij moet eruit stappen voordat het te laat is, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Geus zit gevangen in een donker web en moet daar uit zien te komen. Kan hij op Quint en zijn zus rekenen? Kan hij op zijn eigen dapperheid rekenen?

“Het is een monsterlijke keuze. Er is geen uitweg zonder schuld.” – Anja

Puzzelen

De puzzels in het boek maken het verhaal nog interessanter. Het lijkt net alsof je zelf ook deel uit maakt van het spel. Ik raad wel aan om het boek aan te schaffen en niet een e-book. De puzzels in het boek zijn namelijk duidelijker dan wanneer je ze op een e-reader/tablet bekijkt.

De afbeeldingen van de puzzels kun je ook op haar website vinden, via menubalk, CARPA3521.

Ha(c)kt erin

Cybercrime en het waterlandschap in Nederland gaan hand in hand in de eerste thriller van Heleen van den Hoven. Doordat water in een land als Nederland zo’n belangrijke/cruciale rol speelt, hakt het erin. Vooral omdat diverse lezers iets van hun eigen woonomgeving zullen herkennen. Zelf heb ik in Utrecht gestudeerd en woonde ik voor heel wat jaren in Wijk bij Duurstede. Door het uitgebreide onderzoek en de schrijfstijl van van den Hoven zag ik alles voor me.

Het boek is spannend, goed onderzocht en daardoor erg realistisch. De karakters worden goed neergezet en je ziet eigenlijk alle kanten van het verhaal. Wanneer er veel verhaallijnen door elkaar lopen, kan het in sommige boeken verwarrend overkomen. Dit is niet het geval in Het CARPA Complot. Hier loopt alles zo vloeiend in elkaar over dat je alleen maar hunkert naar meer. En dan ook nog een wending in het verhaal van Anja. Ik kan niets anders zeggen dan: ‘Ja, ik ben fan! Schrijf aub nog meer thrillers die ik snel kan verslinden’.


WERVELSTOF: OP WEG NAAR DE LIEFDE?wervelstof

Wat begon als een reisdagboek mondt uiteindelijk uit tot een wervelend verhaal. Wervelstof van Suzanna Esther is namelijk een meeslepend verhaal over avontuur, liefde en eenzaamheid.

Vanaf het moment dat Suzan Steve ontmoet in het Vondelpark, verandert haar leven. Ondanks dat hij in Amerika woont en zij in Nederland, houden ze contact door elkaar brieven te schrijven. Een gevoel van vertrouwen en eerlijkheid maakt hun band sterk in korte tijd.

Wanneer Steve haar een open ticket stuurt om hem op te zoeken, moet Suzan daar eerst goed over nadenken. Is ze eigenlijk wel zo avontuurlijk? Is het niet te snel? Kent ze hem wel goed genoeg? Onbewust heeft ze echter al een keuze gemaakt.

“Het verlangen naar verbinding deed meer pijn dan de acceptatie van mijn eenzaamheid.”

Wat begon als een droom in het Vondelpark, wordt snel werkelijkheid wanneer Suzan zich aan de andere kant van de oceaan bevindt. Als ze samen Route 66 afleggen, komt het vertrouwde gevoel van hun brieven weer terug bij Suzan.

Eenmaal in Nederland is het lastig om haar draai te vinden. Ze mist hem en, net als zij, wil Steve dat ze terugkomt naar Amerika. Ze besluit om een visum aan te vragen. Drie maanden kan ze in Amerika verblijven. Een mooie proeftijd om haar nieuwe leven te testen: tijd om een baan te vinden, bevriend te raken met haar nieuwe buurvrouw Elena en samen te zijn met Steve. Of toch niet? Het gevoel dat er iets niet klopt wordt steeds sterker. Wie is Steve eigenlijk? Welke geheimen heeft hij voor haar? Het wordt tijd dat Suzan een beslissing neemt…

“Een zwarte bladzijde uit mijn jeugd kwam boven alsof een dia over het huidige beeld schoof.”

Prachtig verwoord

Wervelstof gaat over een jonge vrouw en haar persoonlijke zoektocht naar liefde en geluk. Het is geen thriller, maar toch zit er veel spanning in door de gebeurtenissen die zich snel opvolgen. De twijfel, de onzekerheid, de zoektocht om bij iemand te horen, het voelt allemaal heel echt. Dit komt wellicht doordat het verhaal gedeeltelijk gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Esther schrijft niet alleen over avontuur en liefde, ook komt eenzaamheid ter sprake. Een gevoel dat Suzan continu met zich meedraagt, in haar leven en in haar brieven aan Steve. Sommige passages zijn prachtig verwoord (dit begint al in het voorwoord) waardoor je echt geniet van Esthers schrijfstijl.


CVR_front_HetVerlorenLijk_NancyBastiaansDEBUUTTHRILLER: HET VERLOREN LIJK

Meteen word je het boek ingezogen door Nancy Bastiaans: Lils verhaal is spannend vanaf de allereerste pagina. Het is net alsof Sherlock Holmes en James Bond samen komen in een nieuw avontuur.

De proloog maakt je gelijk nieuwsgierig: wie zijn Leon en Michel? En wat hebben zij te maken met Lil? Daarvoor moet je toch echt wat pagina’s verder lezen, maar het belooft een bloedstollend verhaal te worden.

Het begint als een normale dag voor Lil. Ze heeft met haar vriendin Els in de stad afgesproken om te gaan winkelen. Voordat ze de stad echter bereikt, staat ze vast met haar auto. Is het busje van de begrafenisondernemer echt zijn lijk kwijt? Lil weet niet wat haar overkomt wanneer er tijdens het wachten plotseling een man op haar achterbank verschijnt. Haar armen vallen van het stuur… en het volgende moment wordt ze wakker in het ziekenhuis. Vanaf dit moment staat Lils leven op z’n kop.

“Het is alsof het in mijn genen opgesloten zit en heeft gewacht op dit moment.”

In het ziekenhuis knikt de poetsvrouw, met een drakentatoeage, naar een briefje. Lil mag niks loslaten, er is geen bewijs. Drie weken later mag ze weer naar huis en wacht de volgende boodschap op haar. Ze moet naar de tattooshop van ‘The hand of God’, hier laat ze ook een drakenkop op haar arm zetten. Nu maakt ze echt deel van de organisatie Dravenge.

Opnieuw bestelt ze het levensgevaarlijke gif, alleen dit keer staat er een auto op haar te wachten. Lil wordt meegenomen naar de basis en er volgt een lange training. Het is tijd dat Eliminatie Hofman eens en voor altijd uitgevoerd wordt. Lil speelt een belangrijke sleutelpositie en door haar verleden en haar zoektocht nu, komt Dravenge misschien verder dan ooit.

Alsof ik eindelijk weer bij mezelf uitkom in plaats van telkens op weg naar het onbekende.

Spanning en sensatie

Ken je het gevoel dat je in een supersnelle achtbaan zit en na het eerste rondje op de kop denkt ‘oh iets langzamer alsjeblieft’, maar toch snel hoopt op de volgende looping? Zo gaat het ook met het verhaal van Lil. Zeker door de korte hoofdstukken en alle actie zit je in een razendsnelle vlucht. Het maakt het boek reuzespannend waarin Lil van het een op het andere moment verandert in een vrouwelijke James Bond.

Soms gebeurt er te veel achter elkaar en heb je geen kans om de hoofdpersoon beter te leren kennen. Ja, het is waar: Lil kent zichzelf eigenlijk ook niet. Haar verleden was een groot mysterie voordat de puzzelstukjes op zijn plaats vallen, als lezer kan je je daarom niet goed identificeren met haar karakter. Dat is soms wel jammer.

Zet de zin in een andere tijd

Veel verhalen die we kennen zijn geschreven in de verleden tijd. Gelukkig is Het verloren lijk er niet een van. Ondanks dat we niet goed weten ‘wie Lil nu precies is’, zijn we zo toch meer betrokken bij haar personage. De tegenwoordige tijd maakt het boek extra spannend, omdat je zo het verhaal samen met Lil doorloopt. Het boek leest in een sneltreinvaart weg en je hunkert op het einde zeker naar meer. Wanneer komt het vervolg?


CIAO SICILIA: IK VERTREK EN KOM 516pSkNBmgLNIET MEER TERUG

Soms is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms gaat het leven niet zoals je wilt en het enige wat je kan doen is eraan ontsnappen. Dit geldt ook voor Anne in het laatste Ik vertrek-boek van Marelle Boersma.

Waarom zou je alle zekerheden weggooien? Waarom laat je al je bezittingen en vriendschappen achter? Anne heeft er lang over nagedacht, maar ze heeft geen andere keus. Ze moet weg uit Nederland. Dat ze nooit meer met Daan kan samenwerken is iets waar ze zich bij neer moet leggen. Hoe moeilijk het ook is.

“Het is de zekerheid dat er vandaag iets onverwachts gaat gebeuren.”

Anne, nu Sofia, probeert een nieuw leven op te bouwen in Modica, Sicilië. Doordat er veranderingen in haar vertrekplan plaatsvonden, gaat het moeizamer dan ze dacht. Dit zorgt ervoor dat ze altijd voorzichtig moet zijn. Gelukkig vindt ze al snel nieuwe mensen die haar leven in Italië kleuren: Gigi, het straatjongetje, kijkt altijd voor haar uit en Tony en zijn zwangere dochter Isabella hebben hun eigen cioccolateria. Door hen wordt Sofia’s chocoladedroom langzaam een feit.

Ondanks dat ze alles verloren heeft, realiseert Sofia zich dat ze haar broer Christiaan en haar moeder altijd bij zich zal dragen. Geen persoonlijke eigendommen meer betekent niet dat ze alles uit haar verleden hoeft te vergeten. Voor hen wil en moet ze het ook beter doen. Jammer dat Benny, haar ex-man, dit niet snapt

“Ze heeft blufpoker gespeeld en het is maar de vraag wie de beste kaarten heeft.”

Een verhaal heeft twee kanten… of niet?

In het boek komen diverse verhaallijnen aan bod. Natuurlijk is er Anne/Sofia’s kant van het verhaal. Hoe het allemaal begon toen zij de envelop op de bus deed. We lezen wat Benny allemaal doet om Anne juist terug te vinden (en hopen stiekem dat het niet lukt). Maar naast deze twee belangrijke verhalen, is er een derde kant: Umberto. Dit is namelijk de man die achter Anne’s vertrek zat.

Het boek gaat over het vertrek van Anne, maar door het uitgebreide onderzoek van Boersma lijkt het alsof je zelf bent vertrokken naar Italië. De stad komt tot leven en samen met Sofia loop je door de prachtige straten in Modica. Door deze beschrijvingen komt niet alleen alles tot leven, maar leest het ook erg makkelijk weg. Ontsnap je straks naar Frankrijk voor een volgend Ik vertrek-verhaal?


VonkVONK: SPANNEND TOT DE LAATSTE LETTER

Als je een misdaadroman leest, wil je tot het eind op het puntje van je stoel zitten. Dat is de schrijfster bij Vonk goed gelukt.

Het verhaal van Anita Terpstra laat de verhaallijnen naast elkaar draaien zoals een pirouette tijdens het Zwanenmeer. Door middel van hij zegt/zij zegt, dans je langzaam naar de waarheid toe.

De eerste zin luidt als volgt: ‘Liefde en haat liggen dicht bij elkaar.’ Dit is een goede beschrijving van het boek en de karakters Mischa en Nikolaj. Ze worden gezien als hét droompaar in de wereld van ballet. Wanneer het doek valt, valt ook het masker. Een van de personages steekt het huis aan en hoopt dat het vuur de rest zal doen.

“Het was het zoveelste dat van me werd afgenomen. – Mischa”

Beide dansers belanden uiteindelijk zwaargewond in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak en komt erachter dat het vuur aangestoken is. Het wordt geen gemakkelijke opgave: Nikolaj beschuldigt Mischa en Mischa zegt juist dat Nikolaj de aanstichter is. Gedurende het boek wissel je niet alleen van karakter, maar spring je ook van het heden naar elf of twee jaar geleden of een paar maanden geleden. Gelukkig wordt er elke keer duidelijk aangegeven wie het verhaal vertelt.

“De stem van mijn geweten was Mischa geworden. – Nikolaj”

Een goed misdaadboek

Vonk is een spannend verhaal waarbij de achtergrondinformatie en zeker de verhaallijnen goed zijn uitgewerkt. Telkens wanneer je weer een stukje over Nikolaj of Mischa hebt gelezen, denk je te weten hoe het in elkaar zit. Totdat je het einde leest. Anita Terpstra heeft naast Vonk nog vijf andere misdaadboeken (en één non-fictie boek) op haar naam staan. In elk misdaadboek speelt de tijdlijn een belangrijke rol. Ik denk dat ik snel een ander boek van haar zal lezen!


DEBUUTROMAN GAIL HONEYMAN: c3ff5a31-d372-4269-9cb3-ac5060706d40OVER EENZAAM ZIJN

Eleanor Oliphant is completely fine is het debuutverhaal van Gail Honeyman. Je maakt kennis met Eleanors wereld. Zo slecht gaat het toch niet met haar? Het gaat toch prima… zoals altijd?

Eleanor Oliphant leidt een simpel leven: elke werkdag gaat ze naar haar werk, op woensdagavond belt ze met haar moeder, op vrijdag koopt ze haar gebruikelijke drank. Ze heeft niemand nodig, want zij is Eleanor Oliphant.

I simply didn’t know how to make things better. I could not solve the puzzle of me.

Toch gaat niet alles goed in Eleanors leven. Haar moeder heeft nooit iets goeds te zeggen en haar collega’s vinden haar maar apart. Wanneer haar computer kapot gaat, ontmoet ze eindelijk iemand die haar niet ziet zoals de rest van haar collega’s.

Samen met Raymond redt Eleanor het leven van Sammy. Een aardige man die, net als Raymond, verder kijkt dan de littekens op haar gezicht. Een nieuwe wereld opent zich en Eleanor begint langzaam op te bloeien.

“In the end, what matters is this: I survived.”

Ik denk dus ik ben

Ik kan het niet helpen, maar ik moet bij Eleanor elke keer denken aan een combinatie van Sheldon en Penny van de Big Bang Theory. Heel eerlijk gezegd: ze is niet een karakter om van te houden. Haar manier van denken is anders dan wat je normaal leest in een boek (wat is normaal?!) en toch hoop je dat ook zij gelukkig zal zijn.

Honeymans schrijfstijl

Honeyman beschrijft veelal de dagelijkse activiteiten in het leven van iemand die er alleen voor staat. Voor sommige kan dit misschien te veel van het goede zijn, maar voor mij was het juist interessant om Eleanor echt te leren kennen.

Naarmate het verhaal vordert, zien we dat Eleanors eenzaam bestaan een gedwongen keuze is. Ze heeft veel meegemaakt, maar nooit iemand gehad om erover te praten. Dit verhaal laat ons zien wat er kan gebeuren na een trauma en hoe lang het kan duren voordat je over de waarheid kan praten. Het is niet zomaar een verhaal, het is Eleanors verhaal.


220px-LordOfTheFliesBookCoverWILLIAM GOLDING: OP EEN ONBEWOOND EILAND

In Lord of the Flies belandt een groep jongens op een onbewoond eiland. Zonder volwassenen moeten zij proberen te overleven. Hoe weet je wat goede en foute keuzes zijn als niemand de regels kent?

Het boek begint met twee jongens, Ralph en ‘Piggy’, die zich realiseren dat ze er alleen voor staan na een vliegtuigongeluk. Wanneer Ralph een schelp vindt en daarop blaast, verschijnen er meer jongens aan hun zijde. Eén van hen is Jack: het hoofd van het koor waar zij allemaal toe behoren. Hij is daardoor op dit eiland eigenlijk ook hun leider. Na een stemronde kiest iedereen echter toch voor Ralph als nieuwe leider, hij heeft immers iedereen bij elkaar gebracht.

After all, we’re not savages. We’re English; and the English are the best at everything. So we’ve got to do the right things.

In het begin lijkt alles onschuldig. De jongens willen geen ruzie maken om vuur maken. De kleintjes willen lekker spelen. Er komt heus wel iemand om ze te redden. Toch weet je dat er problemen komen wanneer je twee verschillende jongens tegenover elkaar zet. Aan de ene kant is er de denker, Ralph (met Piggy aan zijn zijde), en anderzijds heb je de jager, Jack. Voor beiden bestaat er een ander antwoord op de vraag wat zij het belangrijkste vinden wanneer je je op een onbewoond eiland bevindt. Zorgen dat er constant vuur en dus rook is, zodat je uiteindelijk gered kan worden? Of jagen op varkens zodat je niet omkomt van de honger?

“As if it wasn’t a good island.”

Keuzes moet je maken

Ondanks dat de jongens zo jong zijn, moet ieder voor zich toch een keuze maken. Het is niet meer een kwestie van goed en kwaad, maar een kwestie van overleven. Of kan je toch nog een goed persoon blijven, zelfs wanneer je je best doet om te overleven? Ik denk zelf dat Piggy de juiste intentie heeft en de beste keuzes wil maken, niet Ralph of Jack.

Maybe there is a beast… maybe it’s only us.

Het monster

Maar zelfs Piggy kan niet vechten tegen het monster. De littluns (kleintjes) weten zeker dat iets engs en gevaarlijks op het eiland rondkruipt. Steeds meer verhalen doen de ronde en zelfs de biguns beginnen het te geloven. Als iedereen het erover heeft, dan moet het wel waar zijn. Of toch niet?

Psychologisch vs symbolisch

In zijn boek analyseert Golding het menselijk gedrag. Hoe reageren kinderen wanneer ze helemaal alleen op een onbewoond eiland belanden? Vaak vragen de kinderen zich af wat volwassenen zouden doen. Maar is dat wel altijd verstandig?

Veel mensen zien er symbolen in en het beste voorbeeld is de daadwerkelijke Lord of the Flies. Zelf ben ik niet in een ster in het (over)analyseren van alle symbolen. Ik houd meer van het psychologische aspect: hoe gedraag je je in het leven? Welke keuzes maak je als jij in een extreme situatie terechtkomt? Hoe kan het dat mensen onder bepaalde omstandigheden totaal anders reageren dan ze normaal zouden doen? Daarom vond ik dit een heel interessant verhaal om te lezen. Het verhaal is goed en geloofwaardig geschreven en neemt je ook nog eens mee op een psychologische ontdekkingstocht.


BROERTJE: AANGRIJPENDE FAMILIEDRAMA’S 9200000106886362

Drie mensen zijn in een afgelegen huis in Frankrijk vermoord: een oud-politicus, een oud-filmster en een onbekende vrouw. Eén hoofdverdachte: een verstandelijk gehandicapte en autistische man. En één conclusie, maar klopt deze wel?

Het boek begint met het verhaal van Amin en zijn poging om met zijn broertje te vluchten uit Syrië. Gedurende het boek vraag je je af: wat heeft Amin te maken met wat er in Zuid-Frankrijk heeft afgespeeld? In Zuid-Frankrijk zijn namelijk drie moorden gepleegd: op een Nederlandse oud-politicus, een Engelse oud-filmster en op een nog onbekende vrouw. Felix, de zoon van de oud-politicus, wordt verdacht van de moorden en zit vast op het politiebureau. Inspecteur Fillon probeert Felix aan de praat te krijgen, maar Felix reageert niet op hem. Vandaar dat Fillon de hulp inschakelt van Lotte Pradel, de zus van Felix.

“Toen mijn vader van zijn voetstuk viel, begon voor mij de victorie.” – Lotte

Lotte heeft lang geleden de banden met haar vader (vanwege zijn politieke standpunt) verbroken. Dit betekent ook dat ze haar broertje, die bij haar vader woont, niet meer zag. Nu heeft hij echter haar hulp nodig. Ze weet zeker dat Felix het niet gedaan heeft en vertrekt zo snel mogelijk naar Zuid-Frankrijk. Wanneer Felix samen met zijn zus ontsnapt uit het politiebureau, weet Lotte dat ze alles moet proberen om hem aan de praat te krijgen.

De prefect, de baas van Fillon, wil koste wat kost Felix ingerekend hebben, maar inspecteur Fillon heeft zijn bedenkingen. Felix is beresterk en hij kan woedeaanvallen krijgen, maar kan de verstandelijk gehandicapte zoon zijn eigen vader vermoord hebben? Of zit er toch meer achter dan Lotte en Fillon denken?

Ieder heeft een verhaal

We lezen het verhaal vanuit vier verschillende perspectieven: Amin de vluchteling, Lotte de cabaretière, Fillon de inspecteur en Felix de verdachte. De verhalen vallen als losse puzzelstukjes op tafel. Elke bladzijde en elk hoofdstuk krijg je weer een nieuw stukje aangereikt om de uiteindelijke puzzel in elkaar te zetten. Berg laat hiermee zien dat ieder zijn eigen verhaal heeft en soms gedwongen wordt om een bepaalde keuze te maken.

Het is een spannend boek: ik probeerde de hele tijd te raden wat er nu daadwerkelijk was gebeurd en hoe Amin in het verhaal paste. Op een gegeven moment snap je de link, maar je weet nog niet waarom. Het verhaal houdt je tot het laatste moment bezig.


51x3libtE4L._SX323_BO1,204,203,200_FAHRENHEIT 451: DYSTOPISCH EN ANGSTAANJAGEND

Het door Ray Bradbury geschreven boek staat bekend als een klassiekers, een ware must-read. Hoe ziet de wereld er namelijk uit als boeken verbannen zijn en ideeën en verbeelding taboe zijn? 

Fahrenheit 451 gaat over Guy Montag, een brandweerman wiens doel het is om boeken te verbranden. Montag leeft in een wereld waarin brand niet meer gesticht wordt door de ‘gewone’ mens, maar door de brandweermannen zelf. Men gelooft dat niemand gelukkig kan zijn met boeken. Mensen gaan te veel nadenken, te veel bedenken en dit levert alleen maar conflicten op.

“If you don’t want a man unhappy politically, don’t give him two sides to a question to worry him; give him one. Better yet, give him none.”

Het kan ook anders

Op een dag ontmoet hij zijn buurmeisje, Clarissa. Zij is anders dan de rest van de wereld. Ze houdt ervan om in de regen te lopen, ze denkt na en ze praat over alles. In het begin is het voor Montag nogal onwennig, maar toch laat hij zich beïnvloeden door haar manier van leven. Misschien is hij zelf toch niet zo gelukkig?

“And for the first time I realized that a man was behind each one of the books.”

Genoeg is genoeg

Clarissa verdwijnt abrupt uit Montags dagelijkse routine. Hierdoor begint hij steeds meer na te denken over wat hij nu eigenlijk doet en wil doen. Wanneer hij weer een huis in brand moet steken, gebeurt er iets wonderlijks en staat zijn wereld op de kop. Hij moet tegen de anti-boeken-ideologie vechten, maar hij weet niet hoe. Hij besluit om contact op te nemen met Faber, een oudere man die hij een keer in het park heeft ontmoet. Maar Montags innerlijke strijd maakt het niet makkelijker…

Interpretatie

Als boekenliefhebber is er niets ergers dan het verbranden van boeken en het verbannen van alle ideeën, avonturen en wetenschap die de boeken weergeven. Daarom grijpt het boek van Bradbury veel mensen aan. Het geeft ons een blik op een wereld die we hopen nooit te zullen meemaken. Het is een combinatie tussen technologische vooruitgangen en censuur. In mijn ogen een gevaarlijke combinatie.

Bradbury’s stijl

Met ingehouden adem heb ik dit boek gelezen. Door mijn hoofd spookte vaak de vraag ‘waarom zou men dit doen’. Helaas zijn boekverbrandingen niet verzonnen en zijn er daadwerkelijk mensen die dit hebben gedaan. Bradbury heeft hier ook zijn inspiratie uitgehaald.

Het boek leest makkelijk weg met mooie verwoordingen hier en daar. Het enige wat voor mij persoonlijk minder was: hij herhaalde vaak een woord of een zin. Voor mij haal je dan het ritme uit het boek en dat is zonde.

De ware betekenis achter Fahrenheit 451

Bradbury heeft later toegegeven dat Fahrenheit 451 niet zozeer gaat om het censureren, maar dat de televisie de interesse in lezen (met name literatuur) verwoest. Ook gaat het niet om een overheid die niet goed functioneert en haar burgers allerlei wetten oplegt, nee, de burgers doen het zelf. Zij zijn immers degene die gestopt zijn met lezen. Zo zie je maar dat iedereen elk boek anders interpreteert. Hoe heb jij Fahrenheit 451 geïnterpreteerd?


TOM HANKS: MEER DAN EEN ACTEUR book TH

Uncommon Type bevat 17 korte verhalen en is geschreven door niemand minder dan Tom Hanks. Elk verhaal heeft een terugkerend element: de typemachine. En sommige verhalen hebben zelfs terugkerende personages.

Een kort verhaal geeft minder ruimte om personages heel gedetailleerd te beschrijven of bepaalde handelingen uitgebreid te benadrukken. Toch weet Hanks de personages zo te ontwikkelen dat het net lijkt alsof je ze al jaren kent. Dit heeft wellicht te maken met de universele thema’s in het boek, zoals vriendschap, oorlog en vreemdgaan.

“Ah, the world was a mess. But it seemed a little less messy after a drink from the first open bottle.”

Het eerste verhaal, Three exhausting weeks, neemt de lezer en de hoofdpersoon mee op een ‘vermoeiend’ avontuur. Het liefst doet de hoofdpersoon het lekker rustig aan. Echter, wanneer hij en zijn goede vriendin Anna een koppel worden, besluit Anna wat leven in de brouwerij te brengen. Ze wordt beschreven als een vrouw met een sterk en autoritair karakter. Ze bepaalt graag wat de hoofdpersoon allemaal moet doen. Je zou bijna denken dat hij zich heeft ingeschreven voor de Olympische Spelen. Of het werkt tussen twee personen met twee compleet verschillende persoonlijkheden, dat is weer een andere vraag.

Deze goede vrienden komen nog twee keer terug in Uncommon Type: in het verhaal Alan Bean plus four (waarin ze de ruimte ontdekken) en Steve Wong is perfect (waarin Steve Wong extreem goed is in bowlen).

Laat je verrassen

Er zijn twee verhalen in het boek met een verrassend einde: A special weekend en Welcome to Mars. In A special weekend zijn Kenny’s ouders gescheiden en brengt hij het weekend door met zijn moeder en haar nieuwe vriend. Het is Kenny’s verjaardag en hij krijgt een wel heel bijzonder cadeau van zijn moeder…

Welcome to Mars brengt ons naar het strand Mars (niet de planeet). Hier kwam Kirk altijd als kind. Nu hij jarig is, wil hij graag weer met zijn vader surfen. Net als vroeger. Terwijl zijn vader een telefoontje verwacht, raakt Kirk gewond en moet hij op zoek gaan naar zijn vader. Maar wil hij zijn vader wel vinden?

“Kirk, as his defensive stance, pulled out book after book, reading like he was a chain-smoker with a carton of menthols.”

Go see Costas!

Vluchten blijft een belangrijk en gevoelig onderwerp. Dit zie je onder andere terug in het Go see Costas-verhaal. Hierin wordt het verhaal van een Bulgaar verteld, die jarenlang op de vlucht was in Griekenland. Hij kan eindelijk met zijn vriend naar de Verenigde Staten. Het is een lange en spannende reis, maar hij komt aan in het beloofde land. Er wordt hem geadviseerd om op zoek te gaan naar Costas. Maar hoe je dat als je het land en de taal niet goed kent? Gelukkig zijn er altijd nog vriendelijke mensen die hem helpen.

Liefde voor de typemachine

Niet alleen komt de typemachine terug in elk verhaal, ook is het hele boek geschreven op de typemachine. Dit levert een stukje authenticiteit op. Je kunt lezen dat Hanks er verstand van heeft (hij heeft zelf maar liefst 250 typemachines!).

De verhalen zijn, ondanks de authenticiteit, vrij simpel van aard. Het is moeilijk om de groei in de personages te zien. Natuurlijk is dat lastiger met een kort verhaal, maar sommige eindes kwamen vrij abrupt terwijl de verhalen juist om meer schreeuwden.

Desondanks waren het interessante verhalen om te lezen. Het boek kun je vrij snel uitlezen en alles past, ondanks dat het 17 verschillende verhalen bevat, op de een of andere manier heel goed bij elkaar. Komt dit door de terugkerende typemachine of de manier waarop Hanks de verhalen heeft neergezet?


circe-madeline-millerGRIEKSE MYTHOLOGIE, MAAR DAN ANDERS

In het tweede boek van Madeline Miller staat Circe centraal. Haar vader, Helios, is als zonnegod de machtigste onder de titanen, maar zijn dochter is anders. Circe straalt en praat niet zoals de rest.

Je begeeft je op Circes persoonlijke ontdekkingsreis naar zichzelf. Liefde, verraad, verdriet, het komt er allemaal in voor. Zelf is Circe ook geen heilige. Ook zij heeft ondenkbare dingen gedaan. Waarom is het dan zo makkelijk om haar te vergeven? Waarschijnlijk omdat ze zo menselijk overkomt en omdat je haar keuzes kunt begrijpen. De constante strijd en pijn die ze voelt, ga je zelf voelen. Als iemand al zo’n slechte start in het leven heeft gekregen, hoe kan iemand dan groeien als persoon?

“You have always been the worst of my children. Be sure not to dishonor me.”

“I have a better idea. I will do as I please, and when you count your children, leave me out.”

Circe hoort er als klein kind al niet bij. Haar eigen moeder kan niet geloven dat ze van haar bevallen is. Haar broer en zus waarderen haar niet. De andere goden vinden haar stem maar eng. Wanneer Circe erachter komt dat ze magische krachten heeft, wordt ze door Zeus verbannen naar een eiland. Helemaal alleen moet ze een nieuw leven opbouwen. Dit is echter niet makkelijk wanneer er o.a. mannen komen die denken dat ze alles kunnen maken. Gelukkig heeft ze een plan, want ondanks al het verdriet en eenzaamheid is Circe een sterke vrouw. Ze begint langzaam te bloeien tot een betere, sterkere versie van zichzelf. En dan wordt ze verliefd. De ultieme vraag: hoort ze bij de goden of hoort ze toch bij de mensen? Soms maak je keuzes in je leven en kun je niet meer terug. Zolang die keuze maar van jou is en dat je eindelijk jezelf kunt zijn.

“I cannot bear this world a moment longer.”

“Then, child, make another.”

Griekse proza

Miller heeft het verhaal van Circe op zo’n unieke, maar mooie manier weten te vertellen dat ik het boek in één dag heb uitgelezen. Uiterst gevoeligeerlijk en een tikje feministisch zijn de woorden die me te binnen schieten. De zinnen vormen al snel een beeld in je hoofd en je droomt over een wereld vol met goden en halfgoden. De verhalen van o.a. de Minotaurus en Icarus zijn er namelijk ook in verweven. Persoonlijk vond ik het stukje over Daedalus (vader van Icarus) heel interessant.

One thought on “Reviews GelezenOnline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: