Vonk van Anita Terpstra

VONK: SPANNEND TOT DE LAATSTE LETTER

Als je een misdaadroman leest, wil je tot het eind op het puntje van je stoel zitten. Dat is de schrijfster bij Vonk goed gelukt.

Het verhaal van Anita Terpstra laat de verhaallijnen naast elkaar draaien zoals een pirouette tijdens het Zwanenmeer. Door middel van hij zegt/zij zegt, dans je langzaam naar de waarheid toe.

De eerste zin luidt als volgt: ‘Liefde en haat liggen dicht bij elkaar.’ Dit is een goede beschrijving van het boek en de karakters Mischa en Nikolaj. Ze worden gezien als hét droompaar in de wereld van ballet. Wanneer het doek valt, valt ook het masker. Een van de personages steekt het huis aan en hoopt dat het vuur de rest zal doen.

“Het was het zoveelste dat van me werd afgenomen.”

Mischa

Beide dansers belanden uiteindelijk zwaargewond in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak en komt erachter dat het vuur aangestoken is. Het wordt geen gemakkelijke opgave: Nikolaj beschuldigt Mischa en Mischa zegt juist dat Nikolaj de aanstichter is. Gedurende het boek wissel je niet alleen van karakter, maar spring je ook van het heden naar elf of twee jaar geleden of een paar maanden geleden. Gelukkig wordt er elke keer duidelijk aangegeven wie het verhaal vertelt.

“De stem van mijn geweten was Mischa geworden.”

Nikolaj

Een goed misdaadboek

Vonk is een spannend verhaal waarbij de achtergrondinformatie en zeker de verhaallijnen goed zijn uitgewerkt. Telkens wanneer je weer een stukje over Nikolaj of Mischa hebt gelezen, denk je te weten hoe het in elkaar zit. Totdat je het einde leest. Anita Terpstra heeft naast Vonk nog vijf andere misdaadboeken (en één non-fictie boek) op haar naam staan. In elk misdaadboek speelt de tijdlijn een belangrijke rol. Ik denk dat ik snel een ander boek van haar zal lezen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: